sábado, 24 de diciembre de 2011

Temple d' Atenea


El darrer temple d'aquest conjunt és com hem esmentat en altres ocasions, el d'Atenea; tradicionalment conegut com el de Ceres, construït entorn al 500 a.C es considera l'emblema de la ciutat.
Les innovacions de la Basílica van ser abandonades i es tornà al perípter tradicional de 6 x 13 columnes; per això mateix, el volum de l'obra esdevé més equilibrat, harmoniós i lleuger.
Per la seva banda, les columnes varen rebre un èntasi menys accentuat i guanyaren en volum i en potència; el capitell adquirí grossor i l'equí es redondetgà





Temple de Ceres. Façana
Adoptand el tipus de cel·la pròpia dels temples sicilians, l'arquitecte accentuà el caràcter monumental de l'entrada. La cel·la està dotada d'un pròstil ( 4 columnes x 2) i l'extrem dels murs, al igual que al temple D de Selinunte, està tractat en forma de semicolumnes. A més, fet notable, el estil escollit per aquest ordre inferior és jònic. Primer exemple de l'ús dels dos ordres en un mateix edifici, mantingut l'estil jònic pel seu valor decoratiu i les seves proporcions esveltes com millor adaptat a la distribució dels espais interiors. 




Temple d'Hera Temple de Posidò Temple d'Atenea
Altres denominacions Basílica o Hera I De Zeus  o Hera II O de Ceres
Trets propis Eneastil, únic cas en que la cel·la interior està subdividida en dos naus Superació de la problemàtica matemàtica en el pas de la fusta a la pedra. Ús per primera vegada de la juxtaposició de l'orde dòric i jònic
Destacat: El més antic El millor conservat
John Robert Cozens - Templo de Ceres en Paestum
El més petit


CHARBONEAUX, J; Grecia arcaica. El universo de las formas; 1969; Ed Aguilar; Madrid
CINNOTI,M; Arte del mundo antiguo;1964; Editorial Teide; Barcelona.



No hay comentarios:

Publicar un comentario