miércoles, 21 de diciembre de 2011

Espai exterior (Temple Hera)

El temple, dòric, perípter, eneàstil, que pertany a l'arquitectura de l'època arcaica conserva en l'actualitat la perístasis completa de 9 X 18 columnes, l'arquitrau, part del fris i els fonaments de la cella.
En total, la perístasis té 50 columnes, i al tenir nou columnes en el costat curt, que és inusual, denota el model arcaíc de l'edifici i obliga a tenir una columnata axial a la cella. En aquest cas, són vuit columnes, de les quals, les dels extrems estàn unides a les parets interiors de la naos. A més, disposa d'una pronaos amb tres columnes entre antas i un opistodomos.
Les dimensions de la planta són de 24,5 X 54,3 m i respecta el model d'analogia grega. El traçat respon a la proporció 4 X 9 que és la mateixa que la del Partenó, la cella té la proporció 2 X 7 i la naos 2 X 5.
És un cas singular en l'arquitectura dòrica, ja que la decoració del collarí del capitell dòrico està disposada amb fulles i vaines a l'equí,  rodejat per flors de lot i rosetes. Aquesta decoració deriva dels models micènics. La coronació del temple estava realitzada en terracota pintada de falsos canalons amb caps de lleó i acabava amb antefixes en forma de palmeta.
Les columnes, de 4,68 m d'altura, tenen una èntasis molt clara, mentres que l'equí del capitell es molt ample i l'àbac molt allargat.


Es descobrí un altar a l'aire lliure, a la part del davant del temple, lloc usual on situaven els antics grecs els altars per que els fidels poguessin assistir als rituals i sacrificis, sense entrar a la cella.







La idea del espacio en la arquitectura griega : con especial referencia al templo dórico y a su emplazamiento / R.D. Martienssen ; traducción de Eduardo Loedel . 1905-1942

No hay comentarios:

Publicar un comentario